Košice sú prvým mestom s elektrobusmi v MHD

09.10.2014 Košice

Košice 9. októbra (TASR) – Košice sa stávajú prvým slovenským mestom s elektrickými autobusmi v mestskej hromadnej doprave. Päť nových elektrobusov v rámci podpory ekologickej dopravy dnes slávnostne uviedli do prevádzky v Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK).

Nové vozidlá sú zatiaľ v testovacej prevádzke. "Od stredy budúceho týždňa (15.10.) by mali byť nasadené na nejaké linky, verejnosť o tom budeme informovať," uviedol pre novinárov generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák.

Elektrobus SOR EBN 10,5 je trojdverové nízkopodlažné vozidlo s dĺžkou takmer 10,5 metra, na sedenie má 20 miest. Poháňa ho elektromotor s výkonom 120 kW, dojazd na jedno nabitie je zhruba 130 až 160 kilometrov. Cena jedného elektrobusu je 362.000 eur. "Obstarávacia cena je samozrejme vyššia ako u autobusov s dieselovým motorom, ale prevádzkové náklady by mali byť podstatne nižšie," konštatoval Hrehorčák.

Slávnostné uvedenie elektrobusov do prevádzky v areáli DPMK a. s. v Košiciach 9. októbra 2014. Košický dopravný podnik má vo svojom vozovom parku ako prvý na Slovensku elektrobusy.

Päť elektrických vozidiel bolo súčasťou nákupu 127 nových autobusov od spoločnosti SOR Libchavy za 28,7 milióna eur v rámci obnovy vozidlového parku DPMK. Podľa primátora mesta Richarda Rašiho zaradenie elektobusov do MHD znamená novú éru ekologickej dopravy v Košiciach. "Zároveň to naznačuje, kam by sa mestská hromadná doprava mala v budúcnosti v celej Európe uberať. Výhoda elektrobusov je tá, že nie sú viazané na trolejové vedenie, teda sú flexibilné z hľadiska možnosti zmeny liniek podľa potreby, a nie sú viazané na investície do trolejového vedenia a na jeho údržbu," konštatoval Raši. DPMK sa pritom uchádza aj o dotáciu z eurofondov na nákup nových trolejbusov.

Dobíjaciu stanicu pre elektrické autobusy postavila Východoslovenská energetika (VSE), a.s, v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Mesto Košice, VSE a Slovenská asociácia pre elektromobiliztu podpísali 23. septembra memorandum o podpore e-mobility.
 

Vyberte región